La Falla Compromís d’Almenara, celebra el seu 30 aniversari

La Falla Compromís d’Almenara, celebra el seu 30 aniversari

febrero 27, 2022 0 Por Finestreta de les Valls

El dissabte 26 de febrer a les 17:30h de la vesprada, la Falla Compromís d’Almenara celebrava el seu 30 aniversari. Allí vaig acudir com a mantenidora de l’acte en que vaig llegir un resum de la història d’aquesta associació.

 

 

Els orígens de la falla el compromís es remunten a l’any 1992 període en que gràcies a l’afició i dots artístiques de Javier Blanch (aleshores un xiquet) del barri de l’estació d’Almenara, que va crear de forma espontania el primer monument o falla.

A partir d’aquest succés, va néixer un compromís entre uns quants veïns del barri de l’Estació, entre ells: Fina Gomis, Leo Guinot, Domitila Guinot, Pepe Ocheda, Ximo Serra, Conchin Soriano, Santiago Gimenez, etc. el compromís de celebrar falles en Almenara i que Javier Blanch es convertira en el seu artista faller.

D’aquesta forma l’any 93 va néixer la falla el Compromís al barri de l’Estació, i Almenara es convertia en un poble faller. La primera presidenta fou Fina Gomis i la primera fallera Yolanda Lafita Pérez. El primer casal es va instal·lar en el carrer Lope de Vega amb quatre lones sense sostre. Però, a partir d’ací la falla va consolidant-se i fent-se gran.

El segon president fou Santiago Giménez que mantingué el càrrec durant 4 anys, entre 1994-98. En aquests anys la falla es va conformar com una associació i amb una festa més fiançada. Durant el seu manament l’associació va començar a obrir-se al mon faller. Establint relacions amb unes altres falles, a través dels agermanament: amb falles de Borriana, de Torrent, de València i de la Vall d’Uixó. En un primer moment agermanant-se amb la falla «les Llimeres» de la Vall i després amb tota la resta. Participant en totes les activitats de la junta local: la cridà, les presentacions, l’ofrena, etc. Amb la recepció d’un premi de recompensa com la millor falla del poble.

Aprofitant que al barri de l’Estació hi havien magatzems abandonats o en desús i que l’associació no tenia casal. Es va decidir acoblar el casal cada any en un d’ells. Amb les corresponent feines d’acondiciament, neteja, muntatge d’escenaris, de la barra… una dura tasca portada a terme entre tots. Serà durant aquest manament quan es decideix també plantar falla infantil des de l’any 1994. Les primeres presentacions se celebraren en l’auditori municipal i cada any feien una cosa diferent sempre amb sorpresa. Després, es feien en el casal ja que la grandària dels magatzems permetia aquesta possibilitat.

En referència a les activitats que es portaven a terme des de l’associació produïren germanor i ambient de festa: la xocolata, paelles, truites, les activitats infantils de parcs i castells inflables, playbacks, coreografies per les festes del poble en l’auditori, els concursos de betlem, les disfresses de carnestoltes.

L’any 1999 el president va ser Gregorio Fernández. L’associació va fent-se gran arribant a ser 300 socis, encara que per aquella època es pagava per família. Aquell any la falla es plantava al final del carrer Lope de Vega on es junta amb la carretera de la mar o entrada al poble. Les condicions meteorològiques no acompanyaren la festa i l’aigua i el vent van tombar el monument.

A l’any següent, entra com a president Miguel Àngel Llopis, que es mantingué en el manament des del 2000 fins al 2015. Durant aquest període l’associació hagué de fer front alguns problemes. Per un costat, l’augment de noves obres en el barri de l’Estació va impossibilitar la utilització de magatzems per ubicar el casal. La solució durant el primer any va ser llogar una carpa i després, es va decidir obrar l’antic solar (on estava el primer casal), encara que fora de menudes proporcions, es va aconseguir un espai digne on festejar durant alguns anys. Una altra vicissitud, va ser el canvi d’ubicació del lloc de la plantà de la falla. Ja que els informes d’ICONA per part dels bombers i les autoritats, consideraven contraproduent cremar la falla en el lloc on es plantava habitualment, per la proximitat a la pinà de la muntanya. I es va resoldre en junta, plantar als quatre cantons del carrer Lope de Vega.

Durant els primers anys de manament de M.A. Llopis es va aconseguir donar d’alta a la falla Compromís en la junta local fallera de València i amb reconeixement de constitució des del primer any de formació de la falla. Gràcies a aquest fet tots els anys la falla rep les corresponents recompenses: en l’actualitat el bunyol d’or amb fulles de llorer.

Igualment, un altre canvi fou aconseguir passar de pagar la quota de famílies, a fer-ho per soci individual, amb la distinció d’adults i xiquets.

L’any 2003 es va encomanar a l’artista Javier Blanch un disseny original d’un bou eixint del caixó. Amb el tema: Almenara no sols un poble de bous sinó també de falles. Ambdós festes tenen cabuda.

D’altra banda, també queda pel record, l’any que un artista faller de Borriana al que se li va encomanar fer el monument, no va elaborar la falla.

Malauradament, els atemptats de l’11 de març de Madrid del 2004 també paralitzaren les festes.

A més a més, l’any 2008 es van implementar les activitats amb el disseny de creus de maig. La tradició diu que on es planta una creu a l’any següent es planta una falla. Aquestes creus es va decidir fer-les de bolets de paper, aconseguint un resultat impressionant. Una gran dedicació amb la col·laboració de tots. I així mateix, des de l’any 2009 es cremen fogueres per festejar sant Joan.

L’any 2016 fou president Hèctor Martínez Piña fins l’actualitat. Aquest any, la UNESCO reconeixia les falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i la falla Compromís va rebre aquest reconeixement en el Palau de les Arts de València. El qual va ser entregat a l’Ajuntament com ofrena.

Durant el 2020 s’ha hagut de gestionar el canvi de local del casal i el seu trasllat a l’actual plaça del Mercat des d’on es troba localitzat el casal en l’actualitat. Canviant la històrica ubicació del barri de l’Estació i en el carrer Lope de Vega. Una nova oportunitat per engrandir més l’associació, afavorir la visibilitat dels monuments i la afluència de veïns en els actes. Igualment aprofitar la zona de la Plaça del Mercat per la celebració de les activitats a l’aire lliure.

Eixe any es va plantar la falla gran amb el lema “Invents i evolucions en el temps”, i la infantil “el bosc encantat”. Una setmana després eixia publicada la tràgica notícia de suspensió de les falles per la pandèmia. I es va decidir desmuntar els monuments i emmagatzemar-los.

L’associació ha patit l’ajornament de la festa a conseqüència de la pandèmia. Impossibilitant la crema durant dos anys seguits, no obstant aquest 2022 si es podrà celebrar la gran festa.

Per concloure hem fet un recorregut des dels inicis de la falla Compromís fins l’actualitat, en aquest 30 aniversari. Però encara queda molt de camí endavant, per molts anys falla el Compromís. Enhorabona.

(Estel Bosó Domenech, Técnica Superior de Patrimoni Cultural)

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial